Kosár tartalma

0 termék
0 Ft összesen
Részletek »

Rendkívül kedvező kiszállítás!

Top termékek

Legnépszerűbb termékek

Hírek

INFORMÁCIÓS VONAL

2012-06-06 12:32

ÜGYÉLSZOLGÁLATI ELÉRHETŐSÉGEINK

06 1 770 1030

MUNKATÁRSAINK TELEFONON MUNKANAPOKON 8:00 - 16:00 KÖZÖTT ÉRHETŐEK EL.

Szerelt? Épített? Régi? Engedélyekről és kéményvizsgálatokról röviden.

2012-06-06 12:31

Az égéstermék elvezetőkre - vagyis a kéményekre - szigorú előírások vonatkoznak. Kémény létesítése minden esetben bejelentés- vagy engedélyköteles, és a kéményseprőkkel is engedélyeztetni kell. A kéményeket a tüzelőberendezésnek megfelelően méretezni kell, magasságuk meghatározásakor a berendezéshez előírt minimális magasságon túl figyelembe kell venni a környezeti adottságokat is, így többek között a széljárást és a környező épületeket. 


A végleges kéményvizsgálathoz szükséges dokumentáció:

Engedélyezett építési terv (használatbavételi engedély esetén)
• Kivitelezői Nyilatkozat (kéményenként)
• Szükség esetén gyártói méretezés vagy hő és áramlástechnikai számítás.

Régi kémények

A kisméretű tömör téglából falazott, béleletlen kémények ma már csak vegyes tüzelésű kazánok, fatüzelésű cserépkályhák és kandallók esetén jöhetnek számításba. Új kémény építése előtt mindig érdemes a régi téglakéményt a kéményseprőkkel megnézetni, hátha alkalmassá tehető a használatra egy kisebb felújítással.

A régi kéményekkel sok gond lehet.A sok évtizedes korábbi használat során a falazott szerkezet meggyengülhetett, elöregedhetett. A füstgázokban lévő maró hatású gázok a kémény belső falán lecsapódnak, és ezek a savas vegyületek széteszik a téglák közti habarcsot. Ha pedig a kötőhabarcs tönkremegy, akkor kéményünk felső része leborulhat vagy pedig törmelék, esetleg kilazult tégladarabok hullhatnak a kéményünkbe.

Ráadásul a négyszög alakú kémény áramlástechnikailag nem mondható a legoptimálisabbnak. Ezért érdemes a kéményünket saválló csővel béleltetni, hiszen amúgy is a köralak az ideális forma a füstgázok elvezetésére.

Gázfűtés esetén

A gáztüzelő berendezések égéstermék-elvezetéséhez a meglévő falazott kéményeket mindenképpen acél, alumínium anyagú vagy speciális műanyagból készült béléscsővel kell kibélelni. A kéményrendszernek Építőipari Műszaki Engedéllyel (ÉME) kell rendelkeznie, amelyben meghatározzák az alkalmazási feltételeket.

Az égéstermék tehát megszabja a kémény fajtáját: más kritériumnak kell megfelelnie egy gázkazán kéményének, mint egy fatüzelésű kandallóénak. Gáz égésekor a kéményen távozó füstgáz erősen maró hatású savakat tartalmaz, amelyek még távozás előtt, a kémény belsejében lecsapódnak, ugyanis a gáz égésekor termelődő füstgáz viszonylag alacsony hőmérsékletű, körülbelül 100-150 °C fokos. A füstgázban lévő vízgőz, amely megköti a savakat, körülbelül 50-70 °C foknál lecsapódik, így erősen károsíthatja a kémény belső oldalát. Ezért gáztüzelés esetében olyan speciális kéményre van szükségünk, amely ellenáll ezeknek a savaknak.

Fatüzelés

Más a helyzet fatüzelésnél, ugyanis ez esetben az eltávozó füstgáz akár az 500-600 °C fokos is lehet, ami akár kéménytüzet is okozhat. Fatüzelésnél fokozottan ügyelnünk kell még arra, hogy a fa égése több füsttel és korommal jár, mint a gázé, így a kémény tisztításáról nem feledkezhetünk meg szezon elején.

Épített kémény

Az épített kéményre építési engedély szükséges. Ilyenkor építész és épületgépész, valamint szükség szerint statikus bevonásával műszaki tervet kell készíttetni, azt engedélyeztetni először a helyileg illetékes kéményseprőkkel, majd az építéshatósággal kell. Egy ilyen eljárásban az építész leginkább csak koordinálja a társtervezőket, a feladatot elsősorban az épületgépész és a statikus oldja meg.

Szerelt kémény

Ha új, szerelt kéményt szeretne valaki építeni, akkor építés bejelentésre van szükség. Ez egy egyszerűsített engedélyezési eljárás. Ez azt jelenti, hogy formailag az engedélyezési tervdokumentációt el kell készíteni építész és épületgépész közreműködésével, formadossziéban beadni az építéshatósághoz. Az engedélyt nem kell megvárni, a kivitelezés a tervek alapján máris megkezdhető. Később az építéshatóságtól kap egy levelet, amelyben tudomásul veszik a kérelmét. Az eljárás ugyanez használatbavételkor. Mind engedélyezési, mind használatbavételi szakaszban a helyileg illetékes kéményseprő vállalat előzetes engedélye szükséges. Először a tervet engedélyezik, majd átveszik az elkészült kéményt. Az erről kiadott iratokat mellékelni kell az építéshatósági bejelentéshez.Oldalak: [ 1 ]

Legújabb termékek